Mila Vujisić – autor food blog-a

Zaintrigirala nas je zanimljivim fotografijama hrane koju sprema, kupila svojim kulinarskim umećem, a oduševila svojom neposrednošću i jednostavnošću.

milas

Mila Vujisic, autor bloga Mila’s homemade, koja ističe da istinski uživa u spremanju hrane, podelila je sa nama priču o počecima bavljenja ovim poslom, ali i neke male kulinarske tajne uz pomoć kojih pratioce na svom blogu ostavlja bez daha.

“Počelo je još dok sam pripremala hranu za prijatelje i muža, usavršavala sam pripremu jela prilagođavajući ih svom ukusu i kasnije sam akcenat stavila na serviranje i dekoraciju kako bi i vizuelno probudila sva čula. Sledeći korak je bilo slikanje i objave na instagramu koje su bile praćene onim standardnim ”daj recept” i na konto toga sam počela da vodim blog, kako bih sve koji me prate preusmerila tamo i dala im odgovore na sva pitanja.”

milas

Recept za poširana jaja možete pročitati ovde

Da li si na samom početku, kao osoba sa 20 godina, zaista uživala u pripremi hrane?

Jesam. Jedna sam od onih osoba koje radije obilaze prodavnice sa proizvodima za kuhinju nego butike. Tako da da, oduvek sam imala zamisao da želim da budem u tom svetu kulinarstva, iako sam i fakultetom i interesovanjima išla u skroz drugom pravcu.

Šta je dobra strana tvog posla, a s druge strane šta je to što ti se ne dopada, šta te iznervira?

Dobra strana je to deljenje ideja sa pratiocima i njihova povratna reakcija, kao istraživanje novih ukusa i izazov da ih usavršim. A loša strana, što uglavnom jedem hladno jelo. Fotografisanje koje prethodi degustaciji, kao i dekorisanje često traje toliko da se jelo potpuno ohladi. Zato se trudim da priprema hrane za blog bude odvojena od pripreme za degustaciju.

Koliko često, u nedostatku inspiracije, ’’pozajmljuješ’’ ideje?

Teško je danas izmisliti nešto potpuno novo. Ideje sakupljam u svakom kontaktu sa hranom, ali se trudim da sve to prilagodim svom ukusu, da spremim na svoj način i dobijem svoju najbolju verziju određenog specijaliteta. Neretko sam i sama spremala po receptima koje nađem po internetu, ali svaki sledeći put bih menjala nešto dok ne napravim kombinaciju za koju mislim da je najbolja.

Šta je to što nikada ne bi kombinovala od sastojaka?

Ove sada popularne slatko-slane ukuse, ne volim ni da ih jedem pa samim tim ni da ih spremam.

milas

Koja kuhinja ti je omiljena za degustaciju, a koja za pripremu?

Inspiriše me italijanska kuhinja i jela koja objavljujem često se baziraju na njoj. Mada volim da eksperimentišem i sa Azijskom kuhinjom.

Imajući u vidu da je kuvanje tvoja strast, da li prilikom posete restoranima ideš sa velikim očekivanjem u smislu kvaliteta odabranog jela?

Svakako, ali nema pravila što se toga tiče. Neki restorani imaju visoke cene, dobar meni, ali jelo koje posluže daleko je ispod očekivanog. Da stvar bude zanimljivija,u lokalnom fast food-u najčešće pojedemo savršen roštilj i pitamo se kako nijedan restoran ne može da ponudi takav kvalitet.

Nameće se pitanje da li prećutiš kada ti se jelo ne dopada i u kojim situacijama ne možes da izbegneš da ga vratiš?

Iskreno, teško mi je da to uradim. Kao neko ko sprema hranu, znam koliko puta mi se desi da jelo ne ispadne onako kako sam očekivala, ali je dobar podsticaj da se drugi put vise potrudim. S druge strane, smatram da kuvari u restoranima moraju biti svesni svojih grešaka i da je bolje da jelo koje im nije uspelo ne posluže. Tako će najlakše izbeci mogućnost da izgube goste iz svog restorana, neretko zauvek. Iako izbegavam to da radim, poslednji put sam vratila jelo kada mi je poslužena crvena, živa piletina, zaista nisam imala izbora. Takođe, ne volim kada mi posluže vruće meso na salati, neću vratiti jelo, ali skrenem pažnju da ta salata izgubi i formu i ukus u toj kombinaciji.

Šta zameraš gastro sceni Beograda, a za šta misliš da je njen najveći kvalitet?

U Beogradu ima svega, ali mislim da mu nedostaje eksperimentalnije kuhinje. Uglavnom se sve zasniva na jelima koje možete i sami kod kuće da spremite. Kada odem u restoran, volim da probam poptuno nove ukuse.

Omiljeni restorani i jelo koje najčešće poručuješ?

Omiljeni restoran mi je Franš, preporučujem da ga posetite i probate peper stek. Cezar salata je jelo koje poručujem kada nemam inspiraciju, a najbolju služe u Vapianu.

Mila o nama:

milas

1 Comment

    • Bugsy

      Suuunce moje…sledeci put za dezert neka Markiza sa Malinama ili ona jafa torta iz pakla…a cim se skinem sa dijete, moze i ona hobotnica…sve u svemu, ako ce neko i dalje uzivati u tvojim kulinarskim carolijama…to smo Buvasin, Bumbar i ja…i veoma smo ti zahvalni na tome 🙂

Leave a Comment