Početna

Kod Brace – Ibarska Magistrala

objavio: / март 2, 2016

Kod Brace 

„Legenda kaže da se na Ibarsku magistralu nekada dolazilo sa elanom da se dobro pojede, popije i uz dobru muziku zaglavi do zore. Moramo priznati, mi je nismo posećivali u to vreme, ali danas kada nas put nanese tuda, rado posetimo neke lokale gde se i danas dobro jede.

„Na preporuku prijatelja smo prvi put svratili u ovaj restoran. Na 25km od Beograda, Ibarska magistrala, naselje Veliki Borak, sa leve strane, velika žuta kuća sa natpisom ”Kod Brace”. Restoran je prostran, sa velikom baštom i solidnim parkingom. Uvek je pun gosti. Kao i kod ostalih drumskih kafana i ovde se funkcioniše po principu – došli-jeli-pošli, pa ćete naći mesto bez obzira na gužvu. Hrana se ne čeka dugo, osoblje je ljubazno i rado će vam pomoći oko izbora hrane.
Meni je standardni, roštilj i jela po porudžbi. Naš izbor je svaki put isti (to smo shvatili dok smo pisali ovu recenziju):
Teleća čorba (120 RSD) – Čorbica je uvek dobar uvod u ručak. U ovom slučaju to je teleća čorba, koje je napravljena na uobičajen način. Bogata je komadićima mekane teletine i začinjena taman po meri.

kod brace ibarska magistrala

Ćevapi na kajmaku (150 RSD)- Ćevapi su ovde posebna priča. Uglavnom su fantastični, ali znali su nas zateći i oni kao u mesarama sa uslužnim pečenjem. Na naše zadovoljstvo ipak ih pamtimo kao dobro pečene, sočne i ukusne-. Pola porcije čini 5 ćevapa i porcija kajmaka, koja će vam bez obzira na apetit biti dovoljna.

kod brace ibarska magistrala

Šopska salata (200 RSD)- Iako je bila sezona, i povrće sveže, nije bilo preterano ukusno. Utisak je popravio sir, koji je doprineo dobrom ukusu.

kod brace ibarska magistrala
Kod Brace Ibarska magistrala

Utisak – Opravdano ovaj restoran prati glas da se za male pare dobro jede, zbog čega zaslužuje našu preporuku. Mi ćemo sledeći put promeniti izbor jela i dopuniti recenziju, ukoliko imate neke predloge dobrodošli su.

Komplet lepinja kod Šuljage – Užice

objavio: / фебруар 18, 2016

Komplet lepinja kod Šuljage

Popularna lepinja “sa sve” ili komplet lepinja, je gastronomsko hedonistički užitak koji potiče iz užičkog kraja.

kod brace ibarska magistrala

Ako lepinji, kajmaku, pretopu i jajetu dodamo tradiciju, znanje i veštine dobićemo čuvenu “lepinju sa sve” kod Šuljage.

Pravi delikates!!! Reš, preukusna, posoljena taman koliko treba, pretopa po želji (malo više), domaći kajmak i jedan jogurt (da se lakše savlada). Prepustite se hedonizmu na užički način, tako što ćete je jesti prstima i početi od “poklopca koji se umače u sredinu.

kod brace ibarska magistrala

“Šuljaga” se vodi kao neko ko je neprikosnoven kad je užička lepinja u pitanju. Kako kažu, jedini u gradu peku “lepinju sa sve” na bukovim drvima što joj daje poseban ukus, u njoj nema nikakvih aditiva i uvek je teška 200 grama. Pravi se na isti način, po staroj recepturi, kao i pre pola veka.
Lepinja se blago zaseče po horizontali da se dobije udubljenje u njenom donjem delu. Tako se dobije deo koji liči na posudu. On se premazuje starim užičkim kajmakom, a preko njega se zaliva umućeno jaje. Taj deo se potom ubacuje u srpsku zidanu peć odnosno furunu na pečenje da bi se kajmak istopio. Potom se preliva pretopom (mocom ili močom ) koja se dobija nakon pečenja jagnjeta ili praseta. Na donji deo lepinje se stavlja poklopac i specijalitet je tada spreman za posluživanje. Cena je 120RSD

Utisak – Šuljagina komplet lepinja je najbolja u erskoj prestonici i dovoljan razog za sve gurmane da posete Užice

Abraham – Palić

objavio: / фебруар 18, 2016

Abraham – Palić

Mi bismo se sa Palića vratili sa uverenjem da Vojvođani i nisu neki gurmani, da nismo upitali pratioce na društvenim mrežama da nam preporuče svoja omiljena mesta. Tvrdimo da BF družina ima najbolje preporuke što se tiče hrane. Par preporuka za restoran Abraham bilo je dovoljno da znamo gde da ručamo.

Palic Abraham
Palic Abraham

Na kraju naselja Palić, parking pun automobila i ne možete da promašite veliki natpis – Abraham. Prvi pozitivan utisak su konobari, profesionalci. Usluga je brza, precizna i znaju sve o jelima koja služe. Smestili smo se u baštu, jedini slobodan sto ispod debele hladovine. Oko nas su porodice, turisti i poslovni ljudi. Interesnatno je da nema muzike, kako kažu “kod nas sviraju kašike i viljuške“.„.

Gostiona Abraham je mesto gde se poštuje tradicija, pa je tako i meni isti već nekolike decenije. “Na jelovniku su tradicionalna jela po porodičnim receptima. Najpoznatije jelo ovog mesta je perkelt od juneće glave, koje se vezuje za ime prabake Rozalije. Ona je bila prva, koja je pripremila ovaj specijalitet od juneće glave i nogu. Zahvaljujući drugoj generaciji, odnosno baki Borbali je perkelt od juneće glave stavljeno u jelovnik.“„

Za degustaciju biramo: Juneći perklet (700 RSD) –Koliko je ovo ukusno! Meso se topi u ustima, mekano i dobro skuvano. Pravi mađarski specijalitet. Možete ga jesti uz testeninu sa sirom i slaninicom, ali i sa domaćim ‘teškim’ hlebom je dobra kombinacija.

Palic_Abraham

Riblji paprikaš (670RSD) – Degustacija riblje čorbe mi spada u kategoriju ”ajde ako moram”. Sve mi je to ko mačka u džaku, ne znam šta je sve tu, kad ću naići na kost, mnogo koščica i koliko će borba sa njima da traje. Ali preporuka je preporuka, mora da se proba. Prvih par opreznih srkova i dobila je moje poverenje. Cela porcija i nijedna koščica. Dobro je spremljena. I ukus i miris. Par kapi ekstrata ljute paprike (iako je čorba ljuta dovoljno) i gori, da se preznojiš.

Palic_Abraham

Testetnina sa sirom i slaninicom (200RSD) Neobičan prilog uz ova jela, ali se dobro uklopio. Hrskava slaninica i blagi sir sa rezancima koji kao da su domaći (možda i jesu). Dobra zamena za hleb. Mada im je i on odličan, težak, ko stvoren da se umače u ove specijalitete.

Palic_Abraham

Konobar nam je ljubazno preporučio da probamo dezert, ali morali smo da odbijemo. I ovo je bilo previše. Sigurno ćemo se vratiti prvom prilikom da probamo još neke specijelitete.

“Ovaj restoran danas vodi četvrta generacija ove porodice, koja čini sve da bude dostojna dobrog glasa, odnosno da sačuva priznanje koje je stekla kroz više decenija. Kao da osećaju na sebi poglede svojih predaka, koji ih posmatraju dok pripremaju hranu. Zahvaljujući tome svi koji okusimo jela gostione Abraham, imamo prilike da upoznamo atmosferu i vrednosti ovog kraja.“

Vrelo Bune – Mostar

objavio: / фебруар 18, 2016

Vrelo Bune

Blagaj je oduvijek bio mesto na koje se dolazi zbog njegove lepote i očaravajuće prirode. Neponovljivi ambijent vrela Bune, bogatstvo vode na tek 10 kilometara od Mostara – čine ovo mesto posebnim.

Ukoliko iz bilo kod razloga posetite Mostar ili se nađete u tom kraju, zaputite se i na Vrelo Bune u Blagaju. Isti savet smo čuili mnogo puta, i isto toliko puta ga zanemarili.Sve do ovog leta. Priznajemo grešku. Jedno od najjačih kraških vrela u Evropi, vrelo Bune je zaštićen rezervat prirodnih predela. U blizini se nalazi nekoliko restorana. Ispod samog vrela Bune smešten je atraktivni restoran Vrelo, koji smo posetili.
Imali smo sreće oba puta da nađemo mesto na izdignutom delu terase (s tim da smo drugi prošetali dok se nije oslobodilo), odma uz vrelo. Tu je uživanje za sva čula. Meni je bogat i gotovo da je nemoguće da ne ispunite svoje želje za nekim specijalitetom. Razne ribe na razne načine su ono što preovladava ponudom.

Mi smo izabrali:
File pastrmke u pavlaci (16km-980RSD) – Savršeno mekana, sočna i ukusna pastrmka poslužena je na obilnoj porciji pavlake uz kuvani krompir i blitvu. Jedina zemerka je što je sve manje slano, ali to se bar da rešiti.
mostar vrelo bune

Punjene lignje sa tri vrste sira – Lignje su bile ukusne, dobro spremljene i bogato punjene sa tri vrste sira (livanjski, gorgonzola i travnički). Sira je bilo i više nego dovoljno, pa je u nekom momentu potpuno zasenio prsisustvo ribe.

mostar vrelo bune

Pohovane lignje – Kao i punjene lignje i pohovane nemaju zamerku. Što smo tražili to smo i dobili. Jednostavno pohovano, posluženo uz tartar sos i pomfrit.

mostar vrelo bune

Lignje – kao što rekosmo na početku razne ribe na razne načine, pa uzesmo i grilovane lignje da osetimo ukus. Nisu nam dodaci u prethodna dva jela pomutili osećaj. Lignje su izvanredne i ukusne. Grilovane taman koliko treba da nisu ni žive ni žilave. Krompir i blitva, najprikladniji prilog uz ribu, nemaju zamerke, sočni i mekani.

mostar vrelo bune

Pileći file – U izbor ribe uvukla se i porcija pilećih fileta. Ukusno i sočno meso, ali ništa preterano interesantno, nemojte gubiti vreme sa njim.

mostar vrelo bune

Prijatno i opušteno mesto, prilika da od ručka napravite lepo iskustvo. Osoblje je ljubazno, ne preterano brzo, ali ovde vam se nigde i ne žuri.
Ukoliko planirate kupovinu suvenira ovde su jeftiniji nego na starom mostu.

Prikaz svih objava

Komplet lepinja kod Šuljage – Užice

Komplet lepinja kod Šuljage

Popularna lepinja “sa sve” ili komplet lepinja, je gastronomsko hedonistički užitak koji potiče iz užičkog kraja.

kod brace ibarska magistrala

Ako lepinji, kajmaku, pretopu i jajetu dodamo tradiciju, znanje i veštine dobićemo čuvenu “lepinju sa sve” kod Šuljage.

Pravi delikates!!! Reš, preukusna, posoljena taman koliko treba, pretopa po želji (malo više), domaći kajmak i jedan jogurt (da se lakše savlada). Prepustite se hedonizmu na užički način, tako što ćete je jesti prstima i početi od “poklopca koji se umače u sredinu.

kod brace ibarska magistrala

“Šuljaga” se vodi kao neko ko je neprikosnoven kad je užička lepinja u pitanju. Kako kažu, jedini u gradu peku “lepinju sa sve” na bukovim drvima što joj daje poseban ukus, u njoj nema nikakvih aditiva i uvek je teška 200 grama. Pravi se na isti način, po staroj recepturi, kao i pre pola veka.
Lepinja se blago zaseče po horizontali da se dobije udubljenje u njenom donjem delu. Tako se dobije deo koji liči na posudu. On se premazuje starim užičkim kajmakom, a preko njega se zaliva umućeno jaje. Taj deo se potom ubacuje u srpsku zidanu peć odnosno furunu na pečenje da bi se kajmak istopio. Potom se preliva pretopom (mocom ili močom ) koja se dobija nakon pečenja jagnjeta ili praseta. Na donji deo lepinje se stavlja poklopac i specijalitet je tada spreman za posluživanje. Cena je 120RSD

Utisak – Šuljagina komplet lepinja je najbolja u erskoj prestonici i dovoljan razog za sve gurmane da posete Užice

4 Komentari

4 thoughts on “Komplet lepinja kod Šuljage – Užice

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *